Een extra dagje Mumbai
19 feb. 2012
🇮🇳
vanuit India
Vijf dagen Goa vind ik wel genoeg. De meeste vakantiegangers verblijven in ressorts bij de stranden. In het Zuiden waren die trouwens veel stiller, de resorts meer upmarket, met golfterreinen en zo. Mocht ik nog eens een overwinteren dan lijkt me dat wel wat.
Nu moest ik verder, de vlucht was geboekt. Mumbai deze keer 600 km ten noorden van Goa. We waren nog maar met een groepje van 6, waarvan er vijf die nacht nog zouden doorreizen naar Nederland. Ik had nog een dagje extra geboekt. Ik had al zoveel van die stad gehoord dat ik er wel een dagje extra voor over had.
Mumbai ligt aan zee en is gegroeid vanuit een aantal visserseilanden voor de kust. Die zijn aaneengegroeid en vormen nu het centrum van een stad van 20 miljoen inwoners. Toen we kwamen aanvliegen kon je al zien dat deze stad veel moderner is dan wat we in het Zuiden hebben gezien. Veel woonblokken en ertussendoor grauwe slums, van boven duidelijk te herkennen aan de aaneengesloten golfplaten. Hier wonen mensen die van het platteland komen op zoek naar een beter leven. Als ze succesvol zijn trekken ze weg naar echte woningen, maar hun plaats wordt onmiddellijk weer ingenomen door nieuwkomers want de big city lokt mensen uit het hele land.
Ook op straat zie je duidelijker dat de mensen het hier beter hebben dan in het Zuiden. Ze zijn beter gekleed en gevoed, en de stad is schoner.
Onder het Engelse koloniale bestuur ging het zo goed met Mumbai dat er veel gebouwd is in de Victoriaanse stijl die je ook in Londen nog veel ziet. Grote gebouwen aan groots opgezette lanen. Het Victoriastation, het gemeentehuis, politiebureau, banken, bibliotheek muzea enz. Het staat er allemaal nog. Van recente datum zijn veel wolkenkrabbers die de stad een skyline geven vergelijkbaar met New York.
's avonds zijn we met de groep de stad nog gaan verkennen. De volgende dag heb ik het nog eens dunnetjes overgedaan, en heb ook musea bezocht. Een vermoeiend dagje, ook al omdat ik geen hotelkamer meer had, en ik me moest vermaken tot half een 's nachts tot ze me kwamen halen om naar het vliegveld te gaan.
Daarmee kwam een einde aan een vakantie van 4 wekenvol indrukken. In Nederland lag op veel plaatsen nog ijs op het water, getuigen van een barre winterperiode. Dat heb ik gelukkig overgeslagen deze winter!
21 feb. 2012, 22:04
O jee, ben je nu al weer in NL?
21 feb. 2012, 22:10
Prachtige reis G
22 feb. 2012, 08:18
Jaap, het was puur genieten!
23 feb. 2012, 18:46
Al weer terug, ja! Zoals dat gaat, het beloofde zo lang te duren en in een vloek en een zucht is het voorbij. Gelukkig is hier de winterse periode voorbij, en staat de lente voor de deur.
{{ reactie.post_date.date | formatDate('DD MMM YYYY HH:mm') }}